Şimdi Kaydolun

Giriş

Kayıp Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz? Lütfen e-posta adresinizi girin. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Giriş

Şimdi Kaydolun

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

1 Beygir Gücü(HP) 1 Atın Çekiş Gücünemi Eşit? Neden Hala Beygir Gücü Kullanılıyor?

Araçların gücünü ifade etmek maksadıyla kullanılan beygir gücü esasen bir adet atın sahip olduğu çekiş gücüne mi eşittir?

Bir araç satın almak için araştırma yapıyorsanız ve konuyla ilgili çok fazla bilginiz yoksa arabanın özellikleri arasında beygir gücü kavramını gördüğünüzde ilk aklınıza gelen şu olacak; muhtemelen 100 BG 100 tane atın çekiş gücüne eşittir. Kelime anlamı açısından bakınca çağrıştırdığı şey aslında çokta yanlış değil ancak gerçekte durum zannettiğimizden oldukça farklı.

Calgary Enerji Eğitimi Üniversitesi Tarafından yapılan araştırma sonucu gösteriyor ki; bir atın sahip olabileceği maksimum güç 15 BG’e eşittir. Aslında bu kavram HumanPower(İnsan Gücü) olarak güncellense çok daha iyi olur çünkü gerçekte 1 HP Beygir Gücü; ortalama bir insanın çekiş gücüne eşit.

HP yada Beygir Gücü Nedir? Bu kavram nereden geliyor?

Beygir Gücü kavramı ilk olarak İskoç Bilim Adamı James Watt tarafından 1700’lü yılların sonlarında ortaya atılmıştır. Ürettiği motorların gücünü insanlara nasıl anlatacağını bilemeyen Watt; onlara en aşina oldukları hayvan üzerinden makinelerin gücünü anlatmaya başladı ve böylelikle kıyas yapabilmelerini sağladı.

İskoç Bilim Adamı James Watt, bilimsel bir çalışma çalışma ile güç ölçüm birimi oluşturmak yerine; kişisel gözlemlerinden yola çıkarak, bir atın değirmen çarkını saatte 144 kez döndürebileceğini belirledi. Bu sayıyı kullanarak, atların dakikada 32.572 pound ağırlığı 1 fit veya dakikada yaklaşık 14.774,41 kilogram ağırlığı 1 metre itebildiğini tespit etti. Kolaylık sağlamak için, bunu dakikada 33.000 pound/ayak olarak(14.968,55 kilogram) yuvarladı ve Britannica’ya göre “beygir gücü” birimi icat edilmiş oldu. 

Watt esasen bu ölçümlerin hassasiyeti üzerinde pek durmadı; onun asıl amacı müşterilerine ne kadar güçlü makineler sattığını ölçülebilir verilerle göstermekti. Ürettiğ araçlar insanlar için çok önemli varlıklar olan atlara kıyasla daha güçlü ve daha güvenilirdi ve insanlar bu yüzden güç biriminin hassasiyeti konusuna pek de kafa yormadılar.

Watt, herkese göre dahi bir mühendisti ve insanlar tarafından o kadar saygı gördü ki, tüm bu çalışmalarının popüler hale gelmesiyle birlikte, 1882’de güç birimi nihayetinde onun adını aldı: “Watt”. Bir atın 1 beygir gücünden çok daha fazla güce sahip olduğunu artık net olarak bildiğimize göre, neden hala bu terimi kullanıyoruz? 

Birleşik Krallık’taki Winchester Üniversitesi Filoloji Bölümü kıdemli öğretim görevlisi Eric Lacey, “Dil sürekli gelişirken, insanların alışkanlıklarını terketmemeleri nedeniyle, gerçek değerini taşımaktan uzak bu “beygir gücüne” benzer çok sayıda kelime bulunmaktadır.

Örneğin; 1 Akre (İngiliz Dönümü-4047 m2) bir insanın bir tek öküz boyunduruğu ile bir günde sürebileceği tarla miktarını ifade eden bir ölçü birimi olarak belirlenmişti. Ancak pek tabi ki gerçek ölçüm değerini yansıtmayacağı aşikar. Çünkü tarlanın sertliği, hava durumu vs. bir sürü etmen bu hesaplamada devre dışı bırakılmış ve sadece insanlara kabaca kafalarında canlandırsınlar diye belirlenmişti. Ancak yıllar geçse de teknoloji gelişse de insanlar alıştıkları terminolojiyi kullanmayı tercih ediyorlar. Tıpkı HP yani beygir gücü gibi… ” dedi.

Hakkında Ahmet METİNYeni Üye

Bir cevap bırakın

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Yorum yaparak Hizmet Şartlarını ve Gizlilik Politikası kabul etmiş olursunuz.